2013. szeptember 25., szerda

Élesztő felfuttatása

Egy újabb alapművelet, amire rá lehet keresni a gúgliban egyébként, de azért csinálok neki egy bejegyzést, hogy aztán tudjak hova linkelni, ha sütéskor előkerül. Úgyhogy akkor:




Az élesztő felfuttatása

Nem kell hozzá túl sok minden. Némi tej, élesztő és egy kevés cukor. Meg egy megfelelően vastag falú edény. 


Az élesztő hátoldalán kis piros csíkokkal vannak bejelölve a tízgrammos határok. A legtöbb recept amivel találkoztam általában 30 grammot írt. Ha jól tudom, ez a kis pékélesztő, amit a boltokban lehet kapni, az 50 gramm. 


A tejet egy kissé meg kell melegíteni, de éppen hogy csak langyosra. Nem kell belőle sok. Egy-másfél deci bőven megteszi általában. Vagy lehet hogy annyi se. Ezt még ki kell tapasztalnom. Egy kevés cukorral bekeverve össze kell párosítani a morzsolt élesztőgombákkal.  


Langyos helyen hagyni kell egy 10-20 percet, hogy felfusson. Volt már, hogy majdnem kimászott az edényből, ezért mostanában a magasfalú keverőtálkákat preferálom. Aztán a megduzzadt trutyit lehet beleönteni a tésztába.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése